Blog

HNW: Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken (of HNW) staat voor een evolutie in de werkorganisatie naar meer flexibiliteit en samenwerking. Dit houdt natuurlijk een aantal uitdagingen in, vooral voor HR en voor het management. HNW is ook een waardevol instrument om talent aan te trekken en te behouden. Daarnaast is het ook positief voor de groei van bedrijven. Een overzicht van de best practices.

Telewerk, satellietkantoren, flexibele werktijden, ... Allemaal termen die verband houden met ‘Het Nieuwe Werken’. Vaak betekent het ook 'het verbeteren van de levenskwaliteit' of 'het verminderen van de ecologische voetafdruk'. Op het terrein vereist HNW vooral een verandering in de bedrijfscultuur en een degelijk management. We geven je een top 5 van best practices opgemaakt door specialisten met bijna twee decennia ervaring: 
 

1. Bedenk dat flexibiliteit een win-winsituatie is

Studies hebben aangetoond dat meer flexibiliteit voor de medewerkers een win-win is voor veel bedrijven. Hun medewerkers zijn gelukkiger en productiever, terwijl de kosten van deze ondernemingen afnemen. Denk maar aan de uitgaven voor facilities of bedrijfsgebouwen.

 

2. Train je teams en managers om virtueel te werken

Medewerkers – ongeacht hun functie in het bedrijf – worden niet mobiel en geconnecteerd zonder omkadering. Bedrijven die HNW met succes hebben geïntroduceerd, hebben eerst een intern beleid uitgewerkt en vervolgens trainingen georganiseerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij American Express, waar een multidisciplinair team de taak heeft gekregen om te zorgen voor coaching. Op de agenda: trainingen in nieuwe technologieën, tips & tricks om een mobiele medewerker te worden of om een virtueel team te leiden in een mobiele werkomgeving.

 

3. Monitor 

Dit helpt wantoestanden als gevolg van meer autonomie te vermijden en, zo nodig, de verwachtingen bij te stellen. Zo houdt American Express binnen elke afdeling één keer per jaar een enquête om te peilen naar de behoeften en prioriteiten van iedereen om ervoor te zorgen dat alle medewerkers goed op de hoogte zijn van hun taken.

 

4. Versterken van de interne communicatie 

Studies hebben aangetoond dat in sommige bedrijven meer dan de helft van de medewerkers zich niet bewust is van het bestaan van een intern beleid rond HNW.

 

5. Meet de resultaten

Flexibiliteit is een belangrijke factor bij het aantrekken én behouden van talent, en dat is elke dag merkbaar. Volgens bepaalde studies staat flexibiliteit op de tweede plaats bij sollicitanten, na het loon. Andere onderzoeken tonen aan dat er minder verloop is in bedrijven die HNW hebben ingevoerd.

 

Dit zijn allemaal goede praktijken die ondernemingen in staat stellen om aan change management te doen en tegelijkertijd competitiever te worden. Het zijn ook manieren om de organisatorische, economische, technologische en maatschappelijke uitdagingen van het bedrijfsleven aan te pakken.