Blog

Welke zijn dé HR trends voor 2020?

Net zoals vele andere domeinen is ook HR onderhevig aan flink wat tendensen. Elk jaar komen er nieuwe ontwikkelingen bij, die jij als werkgever kan benutten om de HR poot van je organisatie te verbeteren. Maar welke zijn dan exact de belangrijkste HR trends voor 2020?

Trend 1: de werknemersbelevenis staat centraal

In een ander artikel stipten we al het belang aan van employee centricity. Kort gesteld mag je ervan uitgaan dat je als bedrijf pas klantgericht kan handelen als je in de eerste instantie je medewerkers centraal stelt. De zogeheten employee experience wint dit jaar dus meer dan ooit aan belang. Zeker omdat bedrijven vernieuwend moeten optreden om hun personeel zo lang mogelijk aan boord te houden.

Klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan? Wel, een sterke werknemersbelevenis begint al zodra een nieuwe medewerker het team vervoegt. Heet hem of haar welkom, en geef toelichting over de modus operandi van je organisatie. Heb je daar zelf te weinig tijd voor, dan is het een goed idee om voor elke nieuwkomer een mentor aan te stellen. Die kan de witte raaf zo snel mogelijk vertrouwd maken met het bedrijf. Verder is het tijdens de loopbaan zelf een kwestie om regelmatige feedbackmomenten in te plannen. Zo hou je steeds de vinger aan de pols, en kan je snel schakelen als er iets spaak loopt. Vertrekt een van je werknemers? Probeer dan een exitgesprek te organiseren, waarin je vraagt naar eventuele moeilijkheden of verbeteringen. Zo leer jij als werkgever uit je fouten.

 

Trend 2: digitalisering neemt een nog snellere vaart

Hoe kunnen medewerkers nog beter hun job uitvoeren? Welke processen kunnen we versnellen? Op welke manier werken teams nog beter samen? Ja, op de werkvloer draait er heel veel rond efficiëntie. En net daar biedt de digitalisering een waaier van opportuniteiten.

Zo bestaan er ongelooflijk veel digitale tools die de werking van het bedrijf optimaliseren. We geven je enkele voorbeelden:

  • Interne communicatie: zoals Slack of Skype, waar documenten en informatie snel worden uitgewisseld.
  • Feedback en verloning: denk maar aan Intuo, de applicatie die werknemersontevredenheid voorkomt en aanpakt.
  • Projectmanagement: waaronder Asana of Trello, om de voortgang van projecten te meten.
  • HR-administratie: zoals Beeple en Officient, om alle personeelsgebonden informatie en documentatie te centraliseren en te beheren.

Stuk voor stuk softwarepakketten die een deel van de HR job uit handen nemen. Resultaat? Iedere medewerker maar ook jij als manager kan zich focussen op de kerntaken van de job.

 

Trend 3: verhoogde aandacht voor een gezonde cultuur

Op bedrijfsniveau dekt het begrip ‘cultuur’ een enorme lading. Een potentiële kandidaat trek je eenvoudigweg niet meer over de streep met een aantrekkelijk loon. Nee, sollicitanten zijn ook op zoek naar een bedrijf dat aansluit bij de persoonlijke waarden. Er moet dus een match zijn op vlak van bedrijfscultuur.

Maar wat houdt dat nu juist in? Wel, veel bedrijven zweren bijvoorbeeld van een cultuur die blaakt van transparantie. Dat uit zich dan in eerlijkheid, regelmatige feedback en toegang tot de meeste bedrijfsinformatie. Voor andere organisaties is dan weer een vlakke organisatiestructuur synoniem voor een goede bedrijfscultuur. Medewerkers krijgen er met andere woorden veel inspraak en zelfs hetzelfde beslissingsrecht als leidinggevenden.

Toch reikt een gezonde cultuur veel verder dan dat. Verschillende bedrijven onderzochten al de nood aan een goede work-life balance. Al snel bleek dat die bij de Belgische medewerker uit balans is. Op Europees niveau zijn sommige organisaties beginnen experimenteren met het uitschakelen van e-mailverkeer na de werkuren. Andere werkgevers voeren kleinschalige initiatieven in, zoals wekelijkse fruitmanden of een uurtje vroeger stoppen op vrijdag. Zo zie je maar, kleine dingen kunnen een groot verschil maken!

 

Op zoek naar meer manieren om de toekomst van je (HR) organisatie te verzekeren? Ontdek nog andere straffe tips op onze blog!