Blog

Hoe waak je over je mentaal kapitaal? 3 inzichten van de My focus Masterclass

What does not kill you, just makes you stronger: met deze filosofische quote luidde neuropsychologe Elke Geraerts de My focus Masterclass in. Die stond volledig in het teken van mentale veerkracht. Want dat hebben we allemaal meer dan ooit nodig voor meer productiviteit, energie en geluk.

 

Stap #1: Creëer bewustwording

Ons onderbewustzijn bepaalt in grote mate onze gevoelens én ons gedrag. Sta even stil bij de nieuwsberichten die je vandaag al bekeek. Was je ook op zoek naar duidelijkheid over de lockdown? Liet je jezelf meeslepen in de alarmerende cijfers over de verspreiding van het virus? Dan is de kans groot dat je een bepaalde gejaagdheid ervoer die je gedrag stuurde. Zo raak je na verloop van tijd overweldigd door bezorgdheid.

Dat is natuurlijk een logische reactie, al gaat die ons niet helpen om beter om te gaan met de situatie. Integendeel, voor je het goed en wel beseft, begint jouw geest te dwalen. En dreig je in een negatieve spiraal te belanden. Dat is de fout van ons oerbrein. Want dat is het deel van onze hersenen dat ons klaarstoomt voor een vecht- of vluchtreactie. Tegenwoordig schiet het oerbrein al in actie bij activiteiten die in principe niet zo stresserend (zouden moeten) zijn. Zoals een lange wachtrij in de supermarkt, waarbij je misschien snel geneigd bent om te denken: ‘toevallig gaat mijn rij trager dan de andere’! Of de negatieve gevoelens die je ervaart als je tevergeefs op zoek gaat naar het laatste pak toiletpapier. Op zulke momenten is je oerbrein op volle kracht aan het werken. Gelukkig is er de prefrontale cortex om dat in bedwang te houden. Dit deel van de hersenen helpt ons te focussen en zorgt voor een probleemoplossend vermogen.

Het goede nieuws? Je kan de prefrontale cortex zelf trainen! Stel jezelf meermaals per dag de vraag: wat was ik zojuist aan het denken? En je zal snel ontdekken dat je gedachten voornamelijk negatief zijn. Eens je erin geslaagd bent om die te observeren, kan je ze neutraliseren. In de wachtrij van de supermarkt kan je bijvoorbeeld een vrolijk praatje slaan met het winkelpersoneel. En het toiletpapier was dan wel uitverkocht, je hebt nog steeds dat laatste pak pasta kunnen bemachtigen! Zo kan je negativiteit omzetten naar positiviteit. En lukt het je om stress te relativeren.

 

Stap #2: Focus op wat belangrijk is, professioneel en privé

Nu je dat bewustzijn hebt gevonden, is het cruciaal om je te focussen op de nieuwe werkplek. De huidige situatie staat in elk geval garant voor veel kopzorgen, waardoor het moeilijk kan zijn om ’s ochtends aan de slag te gaan. Meer concreet gebruikt de neuropsychologe de begrippen ‘olifanten’ en ‘konijnen’. Olifanten vertegenwoordigen de cruciale taken die je concentratie vereisen, zoals het verwerken van belangrijke administratie. Konijnen zijn minder belangrijk, en hebben niet dezelfde focus nodig. Het echte probleem? De meeste van ons starten de dag met de minder belangrijke taken. Mailtjes lezen, social media berichten beantwoorden, … zo wordt het konijnenhok geopend, en springen de konijnen eruit. Stuk voor stuk slokken ze flink wat tijd op. En zo hebben we geen zin meer om in de ochtend nog aan een essentiële taak te beginnen. Want de konijnen hebben ons al uitgeput. Na de lunch is er dan nog die middagdip, waardoor je opnieuw geen motivatie vindt om in actie te schieten. Intussen creëert die olifant nog meer druk omdat we die grotere opdrachten telkens uitstellen.

Hoe je je daartegen kunt wapenen? Wel, dit is dé opportuniteit om je aandachtslandschap in kaart te brengen! Achterhaal voor jezelf op welke momenten je de grootste focus hebt. Dat kan door enkele dagen lang je energiepieken en -dalen bij te houden. Op basis daarvan kan je je dagtaken slimmer inplannen. Volgens focusmomenten (olifantentijd), flex time (konijnen) en vrije tijd (pauzes). Even belangrijk: probeer je tijdens zulke momenten te richten op één enkele activiteit. Singletasken, heet dat. Want we houden ons doorgaans té veel bezig met multitasken, wat onze productiviteit maar liefst met 40% doet dalen!

Merk je op dat je concentratievermogen op een gegeven moment achteruit gaat? Dan is het waarschijnlijk tijd voor pauze. Die heb je nodig om je batterijen weer op te laden. Een wandeling of fietstocht maken, genieten van de lentebloesems: durf die ‘uit’ knop aan te zetten!

 

Stap #3: Vind je intrinsieke motivatie

De kans bestaat dat je je zorgen maakt om de mogelijke veranderingen wanneer je terug gaat werken, of weer naar kantoor gaat. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn om je aan te passen. Denk even na: wat heb jij nodig om in deze onzekere periode productief en gelukkig te blijven? Thuis en op het werk, hoewel die twee op dit moment met elkaar verbonden zijn?

Jouw externe motivatie ken je al, dat bestaat overwegend uit je salaris. Maar wat is je intrinsieke motivatie? Maak gebruik van de vrijgekomen tijd om te evalueren wat je energie geeft. Ongetwijfeld werpt dat op korte én lange termijn zijn vruchten af.

Veel succes!