Blog

Hoe overwin je negatieve gevoelens? 3 inzichten van de My emotions masterclass

Intussen kennen we de maatregelen om besmetting te voorkomen, maar de richtlijnen voor een goed welzijn zijn minder duidelijk. Nochtans kampen we in deze periode allemaal met gelijkaardige, negatieve gevoelens. Hoe je die vanuit ‘je kot’ kan overwinnen? Prof. Dr. Nele Jacobs, klinisch psycholoog bij Faresa, gaf enkele concrete tips tijdens de My emotions webinar. 

 

Emoties en hun oorsprong

Welke emoties nu precies de kop opsteken? Volgens de poll die tijdens de webinar werd opgezet, zijn angst, spanning, somberheid en geheugenproblemen schering en inslag. Het gros van de mensen ervaart ook slaapproblemen. Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor ons immuunsysteem. Het houdt ons niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal weerbaar. 

Volgens de host kan het nuttig zijn om te weten waar emoties precies vandaan komen. Dat vertelde ze volgens de Schachter-Singer theorie:

  • Er is een stimulus of een gewaarwording, bijvoorbeeld een geluid of een onprettige geur
  • Er komt een fysiologische respons, zoals een verhoogde hartslag of bibberen
  • Er volgt een interpretatie van die reactie (cognitie), bijvoorbeeld het besef dat het hart tekeer gaat
  • Dat gebeurt in een bepaalde context, zoals ‘de man naast me heeft misschien corona en kan me besmetten’
  • We voelen een emotie zoals angst, een vaak voorkomend gevoel tijdens deze onprettige tijden

 

Onderzoek de bron van je angst

In feite is het heus niet slecht dat je bang bent. Angst is essentieel om te overleven. En was je niet angstig voor dit virus, dan zou je misschien minder geneigd zijn om de maatregelen te volgen. En hoewel we risico’s moeten vermijden, mogen we niet in overdrive gaan. Anders belanden we in een neerwaartse spiraal van angstgevoelens.

Gelukkig kan je stress, spanning en piekergedrag zeer gericht te lijf gaan. De eerste stap bestaat erin zeer bewust te denken. Welke angst heeft corona jou bezorgd? Hoe realistisch is deze angst, gebaseerd op feitelijke informatie? Op welke manier kan je actie ondernemen om risico’s te beperken? Probeer je te houden aan objectieve gegevens, en zelf geen scenario’s te bedenken. Het is niet omdat er in jouw stad X aantal besmettingen zijn, dat iedereen in je omgeving ziek is. En dat je daarom alles en iedereen zoveel mogelijk uit de weg moet gaan. Want dat is vermijdingsgedrag.

 

Ga met je angstgevoelens aan de slag

Ja, veel mensen vertonen vermijdingsgedrag als reactie op de angst. Sommige lopen ervan weg, andere zoeken afleiding. Toch is het beter om jezelf met de spanning te confronteren, zodat je er beter mee kan omgaan. Wat dacht je van meditatie? Daarbij kan je je focus verplaatsen van je bekommernis naar je ademhaling en je lichaam. Door dicht bij jezelf te staan, zorg je ervoor dat je je kunt focussen op datgene wat écht voor jou telt. Nemen we de basisnoden van de mens onder de loep, dan onderscheiden we drie belangrijke behoeften:

  • Het gevoel van competentie
  • De mogelijkheid om dingen zelf te kunnen kiezen
  • Het vermogen om in contact te staan met anderen

     

Als je die drie kan combineren met het respecteren van de regels, verhoog je je kans op fysiek en mentaal welzijn. Het gevoel van competentie kan je bijvoorbeeld voeden door een nieuw project vast te nemen. De keuzevrijheid kan je benutten om te bepalen waar jij je op wil richten, zoals meer tijd voor je familie en vrienden. En meer dan ooit staat het vermogen om contact te hebben met anderen centraal. Houd videogesprekken, en vraag aan je naasten hoe zij zich voelen. Die verbondenheid is van onschatbare waarde!