Blog

Hoe mindfulness gebruiken voor meer veerkracht? 3 tips van de My mind Masterclass

‘What you resist, persists’. Deze quote is slechts een van de vele wijsheden die de My Mind Masterclass ons bijbracht. Psycholoog en mindfulness expert Björn Prins deelde boeiende inzichten en tips om in deze coronacrisis (en soortgelijke situaties) te gedijen. 

 

Jouw reactie is de ultieme vrijheid

Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.

Deze quote komt van de Joodse psychiater Viktor Frankl, ook overlever van de holocaust. Toen de Oostenrijker werd opgesloten in een van de concentratiekampen, slaagde hij erin om vrijheid te vinden. Ondanks de gruwelijke taferelen rondom hem ontdekte hij dat hij vrijer was dan hij zelf dacht. Anders gezegd: je kan niet controleren wat je overkomt - zoals een coronavirus die de wereld domineert. Wél kan je zelf kiezen hoe je op zulke situaties reageert. Die filosofie gaat niet alleen op voor wereldrampen, ook voor de dagelijkse dingen des levens. Denk bijvoorbeeld aan de sfeer op het werk, het gedrag van een gezinslid en ga zo maar door.

Daarom: stel jezelf de vraag wat jouw ultieme vrijheid is. Hoe ga jij om met alles wat er op je pad komt? Op welke manier reageer je op negatieve gebeurtenissen? De webinar deelnemers konden een poll invullen, en drie verschillende reacties kwamen meermaals terug. Sommige mensen voelen boosheid en frustratie, andere verlangen naar beterschap en de laatste groep heeft de neiging om te vluchten. Het gevolg van de drie reacties is steeds hetzelfde: double trouble. Jouw houding zorgt er met andere woorden voor dat je je nóg slechter voelt.

 

Een nieuwe mindset: maak jezelf zachter met mindfulness

Hoe je dan wel best omgaat met angstgevoelens en negatieve gebeurtenissen? Laat ze toe, in plaats van weerstand te uiten. In de webinar werd een foto getoond van een gele jeep, en kregen deelnemers de opdracht om een minuut lang zéker niet aan die jeep te denken. Natuurlijk kon iedereen enkel aan de foto denken. Omdat het brein weerstand vertoonde.

En dat is waar mindfulness in het spel komt. Sterker nog, een wetenschappelijke benadering op mindfulness! Meer dan dertig jaar geleden startte ene Jon Kabat-Zinn in het academische ziekenhuis yoga- en meditatielessen voor een groep medisch uitbehandelde patiënten met chronische pijn. Kabat-Zinn nam hen mee in de wereld van mindfulness, een meditatievorm waarbij beoefenaars gevoelens en gedachten observeren en toestaan (en dus niet proberen te verdringen). En wat bleek? 60% van de patiënten rapporteerde nadien dat ze minder pijn hadden. Vergis je niet: dat betekent heus niet dat pijn ‘tussen de oren’ zit. Maar het is wel een mooi voorbeeld van de connectie tussen lichaam en geest.

Dat werd ook duidelijk toen wetenschappers een groep mensen onder de loep namen die depressie hadden overwonnen. Hoewel deze genezen mensen doorgaans 60% kans hebben om te hervallen, bleek dat mindfulness dat percentage kan halveren. Nog straffer is het onderzoek van psychologe Kelly McGonigal. Dat toonde aan dat mensen die geloven dat stress slecht is voor hen, een veel hogere kans hebben om vroegtijdig te overlijden. 43% meer dan mensen die kampen met stress en niet geloven dat dit slecht is voor hun gezondheid. Stress hoeft dus niet de vijand te zijn: vooral je mindset telt. En die kan je sturen aan de hand van mindfulness, een evidence-based methode.

 

SLOW

Vanuit die visie hanteert Björn Prins de zogeheten ‘kettingreactie van SLOW’. Die bestaat uit vier stappen, waarin ieder persoon kan leren omgaan met stress, angst en werkdruk:

  1. S van Stoppen: probeer die negatieve gedachtenstroom halt toe te roepen. Krijg je telefoon? Laat ze doelbewust even rinkelen en neem dan pas op. Adem even rustig, en merk op hoe je de inkomende oproep veel bewuster en meer ontspannen kan beantwoorden. En nu je die smartphone toch vast hebt: schakel zoveel mogelijk notificaties uit. Die leiden je af en triggeren dikwijls ook stressreacties.

     
  2. L van Landen in het moment: de kans bestaat dat je gedachten blijven razen als een gek. Probeer je daarom op één activiteit of beweging te focussen. Focus je een minuut lang op je ademhaling. Wordt die rustig, dan activeer je meteen het rustsysteem in je lichaam.

     
  3. O van Openen: Het staat voor observeren met een open geest: ben je boos op je partner of een collega, dan kan het nuttig zijn om die boosheid vanuit een ander perspectief te bekijken. Denk niet ‘Ik ben boos’, want dan ga je er bijna automatisch naar handelen. Denk ‘ik merk boosheid op’, want dan creëer je de ruimte om zelf te kiezen hoe je met het gevoel omgaat. 

     
  4. W van Wijsheid: hier speelt zelfinzicht een cruciale rol. Stel jezelf de vraag wat je energie geeft en kost, welke negatieve patronen je bij jezelf herkent.